Achtergronden

Het klitten van een haarwerk


Blog Single

Waarom klit mijn haarwerk zo verschrikkelijk als ik deze was?

Er zijn drie soorten haartypen waarmee we een haarwerk kunnen knopen:

1) Natuurlijk haar met een schub (vaak verkregen door haardonatie)

2) Chemisch bewerkt haar zonder schub (ook wel veredeld of processed haar)

3) Synthetisch fiberhaar (kunstmatig machinaal geproduceerd haar in een solide draad lijkend op tandenborstel haar in dunne vorm).

Als we een haarwerk knopen dan maken we een lusje aan het begin van een haar (de kop), dat betekend dat we een lang en een kort stukje haar in tegenovergestelde richting aan kap (montuur) kant van een haarwerk vastzetten d.m.v. knooptechniek.

Het lange stuk is de zichtbare lange lengte van het haar en het korte stukje (noemen we de baard) van de haar liggen in tegenovergestelde richting plat op haarwerk. Als een haarwerk nat wordt dan zwelt het haar op, de knoop trekt aan, de schubben gaan een beetje open staan en de twee delen haar haken in elkaar.

Om de knoopvorming zoveel mogelijk te voorkomen kunnen we het haar perfect sorteren op allemaal gelijke lengtes en kunnen we de baarden zo kort mogelijk afknippen.

Bij veredeld haar en synthetisch haar komt deze werking niet voor omdat beiden varianten geen schubben bevatten (geen weerhaakjes dus).

Wil dit zeggen dat ik geen natuurlijk haar kan gebruiken?

Nee hoor, dit is zeker heel goed te gebruiken maar we moeten dan wel rekening houden met dit fenomeen van zwellen.

Het knoopwerk zal letterlijk per haar vakkundig moeten worden afgewerkt door een zeer bekwame pruikenmaker.

Voor meer informatie over het voorkomen van knopen in een haarwerk kan je een afspraak maken bij een gecertificeerde haarwerkspecialist.