VIDEO: Het maken van een haarwerk van echt haar


Een korte beschrijving van de stappen in de film:

00:15 - Sylvie doet een intake gesprek met een klant. Ze bespreken de mogelijkheden, zoeken haar uit en bekijken de tule soorten die ze gaan gebruiken.

00:42 - In ons atelier hebben we veel echt haar op voorraad. In alle kleuren en lengtes.

00:52 - Door verschillende soorten haar te mengen ontstaat er een gemêleerde kleur. Alle mensen hebben verschillende nuances aan kleuren in hun haar waardoor het diepte krijgt en natuurlijk overloopt.

00:58 - Van de klant wordt de hoofdmaat genomen. Dit is belangrijk voor het maatwerk van het montuur (dit is de kap waar het haar op geknoopt gaat worden, vergelijkbaar met een fijn visnet). Deze klant is niet kaal, maar heeft haar haar geboekeld onder een wig cap zitten. Het opnemen van de hoofdmaat is voor entertainment en kale klanten identiek en even belangrijk.

01:07 – Alle gegevens worden genoteerd per klant.

01:10 - Daarna maken we met simpel huishoudfolie en doorschijnende tape een passende kap. Deze sluit exact om het hoofd. Iedereen heeft een unieke vorm van het hoofd.

01:16 - Op deze plastic kap wordt de haarlijn en de haarrichting uitgetekend. Deze informatie wordt gebruikt bij het knopen.

01:23 - Op een houten bol wordt het montuur gemaakt. De houten bol heeft een unieke vorm standaard hoofdmaat, deze loopt van ca 50 tot en met 65.

01:43 - Elk montuur bestaat uit verschillende soorten tule. Elke pruikenmaker heeft eigen voorkeuren en zo kan je vaak aan de binnenkant zien wie de pruik gemaakt heeft. Als een soort handtekening.

02:05 - De volgende stap is het hekelen van het haar. Hierbij worden de verschillende bossen door het spijkerbed geslagen waardoor ze goed met elkaar vermengen en knoopvrij worden.

02:19 - Het haar ligt in een trekplankje waardoor het goed bij elkaar blijft. Om te knopen trekt Sylvie er kleine plukjes uit. Het is belangrijk dat het haar altijd kop-staart blijft. Wanneer een deel van het haar andersom geknoopt zou worden, haken de schubben van de haren in elkaar en gaat het haar klitten.

02:27 - Met een knoopnaald wordt het haar haartje voor haartje aan het montuur vast geknoopt. Hierbij kan ook de richting bepaald worden. Er zijn wel twintig verschillende knopen die gebruikt kunnen worden. Een snelle pruikenmaker knoopt een haarwerk volledig vol in ca 40 - 50 uur.

03:00 - Wanneer alle haren geknoopt zijn wordt het haarwerk opnieuw gepast en wanneer het haarwerk goed geknoopt is passen de haarlijnen precies bij het gezicht. De pruik valt natuurlijk en kan verder naar wens worden geknipt en gestyled.

03:21 - Het is belangrijk goed te kijken naar kleuren, lengte en soort haar. Niet alles past bij iedereen en om het zo natuurlijk mogelijk te laten ogen is het kijken naar het volledige plaatje uitermate belangrijk.

Geïnteresseerd om zelf ook een haarwerk te maken? Schrijf je in voor onze workshop Pruiken Maken. Mail je gegevens naar infohetpruykenhuys@gmail.com.

Vragen naar aanleiding van deze film en tekst? Mail ze naar infohetpruykenhuys@gmail.com.

Achtergronden

Zelfvertrouwen voor een haarwerk

Zelfvertrouwen

“We kunnen het mooiste haarwerk voor u maken, maar als u het zelf niet gelooft of aan durft werk het helaas niet!”

Lees verder →
Een reserve haarwerk

Een reserve haarwerk

Hoe kan ik zo snel mogelijk een reserve haarwerk realiseren zodat ik zonder problemen mijn haarwerk bij jullie kan binnen brengen voor onderhoud?

Lees verder →
Het klitten van een haarwerk

Het klitten van haarwerk

Waarom klit mijn haarwerk zo verschrikkelijk als ik deze was?

Lees verder →
Standard Post with Image

Podcast over "Lockdownlokken"

Sylvie is geinterviewd door Floortje van Gameren, voor "Floortje op pad". De link opent naar de podcast op Spotify.

Luister hier →
Standard Post with Image

Een andere kijk op haarwerken

Al meer dan 30 jaar houdt Sylvie Takke zich bezig met haar- en make-up styling. Haar atelier heeft een brede expertise om mannen en vrouwen te helpen bij het aanmeten van een haarwerk. Ook wordt het atelier ingezet voor entertainment producties.

Lees verder →
Standard Post with Image

Over haarverlies

Kaalheid komt in alle leeftijdscategorieën voor. Het gaat niet altijd om kaal zijn, vaak gaat het om het proces van kaal worden wat veel psychologische klachten met zich meebrengt.

Lees verder →
Standard Post with Image

Geschiedenis van het pruiken maken

Aan het einde van de 17de eeuw droeg de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) lange pruiken met weelderige krullen. Dus schoor iedere modegevoelige man in Europa het haar kort en spoedde zich naar de pruikenmaker voor zo’n zelfde 'allongepruik'.

Lees verder →
Standard Post with Image

Het werk van een pruikenmaker

Het werken met pruiken is een expertise, een ambacht. NatuurlijkeHaarwerken.nl hecht waarde aan het stukje ambachtelijk haarwerken vervaardigen. Onze pruikenmakers zijn echter niet ouderwets, integendeel. Met onze frisse, moderne blik hebben wij voor iedereen een mooi passende oplossing.

Lees verder →
Tapes en lijmen voor pruikendragers

Materialenwww.hetpruykenhuyswebshop.nl

Een uitgebreide webwinkel voor tapes, lijmen en andere toebehoren voor pruikendragers, pruikenmakers en kap-en-grime.


Neem een kijkje →